Sas-hegyi orchideák - 1 rész: Bíboros kosbor

A sas-hegyi flórában több őshonos orchideafaj is megtalálható, elsőként - épp mostanában – a bíboros kosbor (Orchis purpurea) virágzik. Az orchideafélék evolúciósan fiatalnak mondható családja rendkívül fajgazdag (25.000 faj), egyedeiket világszerte megtaláljuk. Bár virágaikra – méretben és színben egyaránt – rendkívüli sokféleség jellemző, a felépítés a családban egységes: két lepelkör és kétoldali szimmetria.kosbor.jpg

Az orchideavirágok a rovarmegporzásra specializálódtak, ennek ellenére kevés hazai faj nektártermelő, inkább megtévesztéssel próbálják odacsalogatni a pollinátorokat (beporzást végző rovarokat). A virág formája és a rovar által észlelt színe olyan virágokra hasonlít, melyek vagy nektárt termelnek, vagy a rovar számára is fogyasztható virágporuk van (az orchideák virágpora pollencsomagokban képződik, így az nem fogyasztható). A kosborok esetén a kutatók feltételezik, hogy a bükköny, a lednek, a pacsirtafű nemzetségeinek virágaira hajaznak a kosborvirágok. Egyéb orchideáknál előfordul az önbeporzás is, a hazai fajok, több mint negyedére jellemző. Az önbeporzás lehet fakultatív, ha nem jött a várva-várt rovar, jobb híján ehhez a mechanizmushoz fordul a növény, de lehet kizárólagos is, ebben az esetben a virág felépítése már nem is alkalmas arra, hogy rovar porozza be.

biboros.jpgEgy másik érdekesség szintén az orchideák szaporodásával kapcsolatos. Az orchideák – így a kosborok is – termése sok ezer apró magot tartalmaz. Ezek a magok annyira aprók, hogy nem tartalmaznak tápanyagot, mely biztosítaná a csírázáshoz szükséges energiát. A magoknak szükségük van egy gombapartnerre, amelyik ebben az időszakban tápanyaggal látja el őket. Ez a folyamat a kosboroknál évekig is eltart, ez idő alatt fejlődik a gumó a földben, majd megjelenik a zöld hajtás. A magszórástól számítva tíz-húsz év is eltelhet, mire először virágzik a növény.

Az orchideák éppen ezért sérülékeny életmódot folytatnak. Szaporodásuk föld felett zajló folyamatai beporzó-függők, míg a föld alattiak szintén ki vannak szolgáltatva a gombapartner jelenlétének. Telepítésük vagy akár repatriálásuk körültekintést igényel, hogy a soktényezős szaporodási folyamat sehol ne akadjon meg.