Sas-hegyi orchideák - 3. rész: Vitézvirág vagy tornyos sisakoskosbor

Vitézvirág – tornyos sisakoskosbor (Anacamptis pyramidalis)

Nemzetségének egyetlen faja, az Anacamptis genusban csak a vitézvirágot találjuk. Magyar (tornyos) és latin (pyramidalis) neve is a virágzat látványos alakjára utal: kúpszerűen csúcsosodó fürtben állnak az apró zigomorf virágok.

dscn4701.JPGA vitézvirág beporzói poszméhek és lepkék: tarkalepke fajok, szender- és csüngőlepkék, melyek pödörnyelvükkel elérik a megnyúlt sarkantyúban található nektárt. Hosszú, egyenes szára nem ágazik el, szárölelő levelei nem túl nagyok, virágzás előtt nem feltűnő növény. Az orchideák többségéhez hasonlóan ikergumói vannak, melyek kissé megnyúltak és szoros kapcsolatban állnak az őket tápláló gombákkal. A gumók közül az egyik az éppen virágzó növény rendelkezésére áll, ezért ez fokozatosan el is sorvad, míg a másik – a leánygumó – a következő évi virágzásra tárolja a tápanyagokat, így az erőteljesebb.

vitezvirag.JPG

A kosborok ikergumóiról régebben gyógyhatást feltételeztek, így gyűjtötték és porították őket vagy éppen borban áztatták. A kosbor név is innen eredhet, Molnár V. Attila így ír erről egy korábbi tanulmányában: A görögök az orchideák ikergumóit borban áztatták. Az ókori római enciklopédista, idősebb Plinius (23–79) azt írta a kosborról: „már akkor is szerelmi ingert érez az ember, ha gyökerét a kezébe fogja, még inkább, ha savanykás borban megissza. Renyhébb kosoknak és bakoknak is ad­ják italukban.” Mindez magyarázat lehet a nemzetség máig használatos, de elhomályosult értelmű magyar nevére (a kosborra) is. 

dscn4708.JPGAz orchideák nagyfokú specializációja már eleve sérülékennyé teszi az állományokat, hiszen bizonyos beporzó fajok esetleges visszaszorulásával a növények jó része nem fordulna termőre. Ha ehhez hozzájárulna még a gumók gyűjtése, az orchideák túlélése tényleg veszélyben forogna. Szerencsére a gumógyűjtés – néhány kivételtől eltekintve – ma már inkább történelem és az összes orchideafaj védettséget élvez! A vitézvirág természetvédelmi értéke 10.000 forint.

A vitézvirágnak a Sas-hegy lábának évek óta stabil az állománya, egy foltban találhatók az élénk rózsaszín virágok. Bár a szárazságot nem kedvelik, idén is szép tőszámmal nyílnak.