Az Év fajai 2021

Az év vadvirága

Az év vadvirága: A vetési konkoly

(Agrostemma githago)

 

 

Az Év vadvirága mozgalom egyéni kezdeményezésből indult, de mára a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Biológiai Társaság is a támogató hátteret biztosítja a mozgalomnak.  A kezdeményezés célja, a többi év fajához hasonlóan, a figyelemfelhívás, ismeret- terjesztés volt. 2011 óta olyan szépséges vadvirágok nyerték el a címet, mint a leánykökörcsin, a tavaszi hérics, vagy a kikeleti hóvirág. Előbbi kettő a Sas-hegy ékessége is, de tavaly a jelöltek között szerepelt a kövér daravirág, mely szintén jellegzetes kora tavaszi virág a Sas-hegyen.

img_20200311_132707.jpg

Kövér daravirág (Draba lasiocarpa)  az egyik legkorábban virító növény a Sas-hegyen

(Fotó: Vatai Anna)

 

Ebben az évben olyan fajok kerültek a jelöltek közé, melyek a mezőgazdasági területekhez köthetőek: a bíborfekete hagyma, a pici egérfarkfű és a nyertes, a vetési konkoly.

A vetési konkoly eredetileg a Földközi-tengernél honos, de világszerte elterjedt. Hazánkban a múlt század derekáig közönséges gaznak számított. A gabonatáblákban, vagy ezek szélén a szarkalábbal, kék búzavirággal vagy a pipaccsal együtt színes foltot alkotott. Hogy gyakori volt, mi sem bizonyítja jobban, mint azok a népdalok, amelyekben megemlítik a konkolyt.

 

„ Konkoly levél, tiszta búza,                                  

Majd kinyílik a viola.                                            

 A violát akkor szedik,                                         

Mikor reggel harmatozik.”         

 

“Ritka az a búza, mibe konkoly nincsen,  

Ritka az a kislány, kibe hiba nincsen,    

Lám, a mi búzánkba egy szál konkoly sincsen, 

A mi szerelmünkbe semmi hiba nincsen.”                

 

konkoly1_nagyl.JPG

Vetési konkoly Ócsa határában

(Fotó: Nagy László)

A konkolyt eleink, mint mérgező gyomnövényt tartották számon. Fontos volt ismerni, és a gabonából kiválogatni, mert az egész növény mérgező. A benne található szaponin vegyületek elsősorban a baromfiakra voltak ártalmasok, de a 3 grammnál több konkolylisztet tartalmazó kenyér az emberre is végzetes volt.

A konkoly az ősidőktől fogva együtt termett a háziasított őszi gabonákkal és alkalmazkodott is azok termesztéséhez.

A konkoly magassága általában a gabona szárával megegyező, a gabonatáblában virágzásig észre sem lehet venni. Magjai az aratás idejére érnek meg, de a toktermések nem nyílnak fel, tehát aratáskor nem potyognak ki a tokból. Régészeti leletek bizonyítják, hogy a konkoly magva az idők során fokozatosan nagyobbodott, így a magvak mérete és súlya megegyezik a gabonaszemekével. Ezért rostálással vagy egyéb egyszerű eszközökkel nem lehet őket kiválogatni. A gabonával egyszerre földbe kerülő konkoly magvak együtt csíráznak az elvetett gabonával.

konkoly_tok.jpg

Vetési konkoly tokja, mely a magokat tartalmazta

 

A konkolymag tápanyagokban gazdag, takarmánykeverékekben sertéseknek, juhoknak, kecskéknek adták. Egyes vizsgálatok szerint a magokat pörköléssel lehet méregteleníteni, és a tápértékük sem csökken. Ugyanakkor a kenyérlisztbe keveredett konkolyliszt kékre színezte a kenyeret, és a méreganyagokat a sütés sem hatástalanította.

A gabonatáblákban élő gyomnövények visszaszorulása már a nagymértékű vegyszeres gyomirtás elterjedése előtt megkezdődött. A mag tisztításánál alkalmazott eljárások fejlődése lehetővé tette a gabona és gyommagvak alapos szétválogatását, s így a vetőmaggal egyre kevesebb gyommag jutott vissza a földekre. Ezáltal a vetési konkolyon kívül számos egyéb gyomnövény is megfogyatkozott.

A nagyüzemi mezőgazdaság, a gyomirtók használata következtében a vetési konkoly szinte eltűnt, 1993-ra a kipusztulás szélére sodródott. Ezt megelőzendő védetté nyilvánították, természetvédelmi értéke 5000 Ft. Így lett a vetési konkoly hazánk egyetlen védett gyomnövénye.

 

agrostemma_githago_halasza.jpg

Vetési konkoly gabonatáblában

(Fotó: Halász Antal)

 

A vetési konkoly a szegfűfélék családjának tagja. Karcsú termetű, 50-70 cm magasra növő dekoratív megjelenésű növény. Levelei lándzsásak, átellenes állásúak és a szárral együtt szürkén molyhosak.

Virága 5 db lilás bíborszínű szirommal, és hosszú, keskeny, a sziromleveleken túlnyúló csészelevelekkel rendelkezik. Toktermésében sok, vese alakú mag fejlődik.

 

A gyomnövények, így a vetési konkoly is flóránk része. A Magyar nyelv értelmező kéziszótára szerint a gyom valamilyen haszontalan vagy káros növény. Azonban ha jobban megvizsgáljuk a gyomokat, azt tapasztaljuk, hogy sok olyan gyomnak nevezett faj van, amit régen valamilyen módon felhasználtak.

A népi kultúrában számos ilyen növényt festőnövényként, vagy gyógynövényként ismertek. Voltak olyan gyomnövények is, amelyek magja vagy a növény maga ínséges időkben táplálékul szolgált. A kertből vagy szántókról kigyomlált növényeket az állatok etetésére felhasználták.

Számos gyomnövény gyökere mélyre hatol, ezáltal a mélyben található tápanyagokat a felszín közelébe szállítja. A növényzettel, akár gyomokkal borított területeket pont ezek a növények védik az eróziótól, valamint „hasznos” rovarok élőhelyét és táplálék forrását is biztosítják.

Tehát ne úgy tekintsünk gyomnövényeinkre, mint felesleges rossz, hanem mint az ökoszisztéma részei. A gabonatáblák szegélyeit megtartva és fenntartva szépséges vadvirágaink, így a vetési konkoly fennmaradását is biztosítani tudjuk.

 

 

 

 

 Írta és a feladványt készítette:

Vatai Anna 

Budai sas-hegy Természetvédelmi Terület

és Látogatóközpont vezető

 

 

 

Felhasznált irodalom:

 

-http://www.ameganet.hu/wp-content/uploads/2012/02/Mergezo_novenyek.pdf?fbclid=IwAR2W3ls2v5fNxmGxaCph6c-n2-GQvKSFQWQDkxQ1HeGyP1uxeALurHKnJs4

-Pinke Gyula, Pál Róbert: Gyomnövényeink eredete, termőhelye és védelme Pécs, Alexandra Kiadó, 2005

-Csapody István, Csapody Vera, Jávorka Sándor: Erdő-mező növényei Budapest, Mezőgazda Kiadó, 1993

-Európa vadvirágai  Madách Kiadó

www.terra.hu

-http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=vf_134