1 PERC BIOLÓGIA

A szimmetria hiánya, avagy a fali gyík és a városi stressz

A szimmetria olyan, mint a magyar népmesében a só. Addig fel sem tűnik mennyire fontos és alapvető, amíg jelen van. (A legkisebb királylány azt mondja édesapjának, úgy szereti, mint a sót. Ezen a király felháborodik, nahát.. csak annyira, mint a sót?!....Majd hosszú sótlan étkezés után megérti: a kis királylány bizony nagyon szereti őt).

Az élővilágban a szimmetria egy nagyon jó jel és hasznos dolog: a szimmetrikus egyedek rátermettebbek, hatékonyabban állnak ellen a negatív környezeti hatásoknak, egyszóval fittebbek! Ez igaz növényre, állatra, emberre. Az aszimmetria nem mindig szembetűnő jelenség, a tökéletes szimmetriától való véletlenszerű kis eltérések együttesét hívjuk fluktuáló aszimmetriának (FA), kutatók gyakran mérik akár állatok, akár emberek esetében, kiváló fitnesz indikátor.

A nagyon elterjedt és a városhoz jól alkalmazkodó fali gyík (Podarcis muralis) különböző populációit hasonlította össze egy kutatócsoport, kíváncsiak voltak, hogy ugyanannak a fajnak az eltérő környezetben élő egyedei mutatnak-e különbséget szimmetriájukban. Azt ugyanis tudjuk, hogy a fejlődés során az állatokat ért stressz megmutatkozik a felnőttkori FA mértékében: minél zavartabb, stresszesebb környezetben nő fel egy egyed, annál nagyobb fokú a fluktuáló aszimmetria. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a városi környezet alapvetően stresszesebb élőhelynek minősül: az ilyen környezetben élő fali gyíkok aszimmetrikusabbak a természetes élőhelyen található egyedeknél. Az eredménynek természetvédelmi jelentősége is van, hiszen rávilág arra, hogy egy adott faj egyedeinek jelenléte még nem bizonyíték arra, hogy a faj alapvetően „jól van” az adott élőhelyen. A nagyobb fokú FA nagyobb sérülékenységgel jár, ez pedig jobban veszélyezteti a populációt. Ennek megfelelően – a fali gyík példájánál maradva – azoknál a fajoknál is törekedni kell a természetes élőhelyükön való megóvásra, melyek egyébként jól alkalmazkodnak a városi életmódhoz. Az alkalmazkodásnak ugyanis ára van, még ha ez első szempillantásra nem is olyan szembetűnő.

 

podarcis-muralis-4394577_960_720.jpg

  (kép: pixabay)

Forrás:

Lizards from Urban Areas Are More Asymmetric: Using Fluctuating Asymmetry to Evaluate Environmental Disturbance  M. M. Lazić, 1 , * A. Kaliontzopoulou, 2 , 3 M. A. Carretero, 2 and J. Crnobrnja-Isailović 1 PLoS One. 2013; 8(12): e84190.