Virágpompával indul a szezon

Gondolatok a szezon elején

A Sas-hegy legfőbb értéke az állat és növényvilág sokszínűsége, melyet tanösvényünkön, vezetett túrán mutatunk be a látogatóknak.

A vegetációs időszakhoz igazodva a szezon márciussal kezdődik, ebben az esztendőben március másodikától várjuk az érdeklődőket. Hogy a kora tavaszi időpontban mit tudunk már megmutatni, az mindig az aktuális időjárási viszonyoktól függ.

 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az elmúlt évben a március, a várakozásokkal ellentétben szegényes volt virágokban. 2022 ősze, 2023 januárja csapadékos volt, arra számítottunk, hogy gazdag virágzás várható. Az ősszel, télen lehullott csapadék azonban nem marad meg a Sas-hegyen, a repedezett szerkezetű dolomit nem tartja meg a vizet. Az utolsó téli csapadék az elmúlt évben február elején érkezett, és március közepéig nem is esett sem hó, sem eső. Így tavaly márciusban kevés kökörcsinünk, hegyi ternyénk és egyéb kora tavaszi vadvirágunk volt. Március közepétől azonban nyár végéig virágpompa várta a hegyre látogatókat, a rendszeresnek mondható csapadék hatására.

 

Milyen lesz 2024 márciusa?

Ebben az évben enyhe volt a január, február és időközönként csapadék is érkezett a Sas-hegy csúcsaira. Február közepén, az egész napos eső nem bátorította a látogatókat, hogy madárgyűrűző programunkra nagy számban eljöjjenek. (Szerencsére a madarakat nem zavarta az eső, és látogatóink is voltak.) A hegy növényvilágának azonban jót tett a lehullott csapadék.

Az idei szezont virágpompával indítjuk. Ha a hétvégén ellátogatnak hozzánk, már sok-sok vadvirágban gyönyörködhetnek.

Az ösvény mentén sárgállik a hegyi ternye, azt hiszem, ilyen szépnek még nem láttam őket.

img_20240226_071801099.jpg

Hegyi ternye (Alyssum montanum) (fotó: Vatai Anna)

 

Az apróságok tömegesen virítanak a dolomit törmeléken: tavaszi ködvirág, szirtőr (2022 tavaszán egyetlen növényt sem láttam ebből a fajból), galléros tarsóka és az árvácskák is megjelentek.

aprosagok.jpgA Budai Sas-hegy „apróságairól” korábbi bejegyzésünkben olvashattak (fotó: Vatai Anna)

 

A melegebb mikroklímával rendelkező pontokon már virít a leánykökörcsin, de a hűvösebb, északi oldalon is ott várnak már a szürke bundás „gombócok” egy kis napsütésre. Virágzik a húsos som és több helyen virágba borultak a mandulafák is.

pulsatilla1.JPG

Leánykökörcsinek (Pulsatilla grandis) (fotó: Gulyás Kis Csaba)

 

És ha valaki különlegességre vágyik, akkor most érdemes ellátogatnia az ösvényünkre! Az északi oldal nyúlfarkfüves gyepe teljes virágzásban van. Az elmúlt tavasszal pihenőt tartottak ezek a növények, alig volt virágzó példány. Akkor, reménykedtünk, hogy csak a megelőző időszak nagyon száraz, aszályos időjárását próbálják kiheverni a növények. Most viszont kéklik a hegyoldal a virágbugáktól. 

sesleria2.JPGA Budai nyúlfarkfű (Sesleria sadleriana) jégkorszaki maradvány és bennszülött fajunk. Állományának 95 százaléka a Budai Sas-hegyen található
(fotó: Gulyás Kis Csaba)

 

Szóval, van mit megmutatni, és van mit megnézni tanösvényünkön, már a szezon elején is. Szeretettel várjuk Önöket!

 

Látogatási információk

A tanösvény túrákra online lehet jegyet váltani. Így próbáljuk biztosítani, hogy mindenki számára élmény legyen a séta az ösvényen. A látogatóközpontnál csak a fennmaradó helyeket, emelt áron értékesítjük.

Részletek: https://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/bemutatohelyek/sas-hegyi-latogatokozpont

Nyitvatartás:

Szombat vasárnap 10.00-18.00,
tanösvény túrák indulnak 10.30, 12.00, 14.00, 15.30 órakor

Szerdától péntekig csoportok jelentkezését várjuk telefonon vagy e-mailben.

Telefon: + 36 30 408 4370
email: sashegy@dinpi.hu

 

És a végére egy kis játék. Jó szórakozást!

 

Írta és a játékot készítette: Vatai Anna