Eltemettük a telet

Február 24-én, Mátyás napján Téltemető családi napra vártuk a családokat, érdeklődőket a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területen.

A népi megfigyelés szerint, „Mátyás, Gergely két rossz ember”, mert ilyenkor változik az időjárás: általában hidegre fordul és visszatér a tél. A másik megfigyelés szerint „Jeget tör Mátyás, ha talál. Ha nem talál, akkor csinál!” Mátyás azonban most nem talált jeget, a résztvevőket időnként borongós, de többnyire kellemes, gyakran napsütéses időjárás fogadta.

A program a hegylábi területen kezdődött, innen indulva kellemes sétával érkeztek vendégeink a látogatóközponthoz. Kollégáink közben meséltek az erdős részen folyó munkálatokról, a sűrű virágos kőrises átalakításáról, a kivágott bozót helyére telepített őshonos fajokról (molyhos tölgy, berkenyék, vadalma, vadkörte stb.). Az útvonal érintette Jane Goodall fáját is. A neves főemlős kutató 2019-ben járt nálunk és vadkörtefát ültetett itt. A kis fára fokozottan vigyázunk, és a környékbeli civilek segítségével próbáljuk életben tartani a nyári hőség idején.csaladi_nap_viragok.jpg

Az erdőt elhagyva a túra útvonala a sziklagyephez érkezett, ahol már a tavasz hírnökei fogadták a résztvevőket. Sok helyen sárgállik a hegyi ternye, a dolomitos törmeléket közelről megvizsgálva a tavaszi ködvirágot figyelhettük meg, s az ösvény végén a szemfüles túrázók virágzó leánykökörcsint is láthattak.A látogatóközpontnál a tölgyerdőhöz kapcsolódó természetismereti játékok, magpogácsa készítés és a Szabadítsátok ki Józsit! nyomkereső játékunk várta a családokat. Kicsik és nagyok izgalommal vetették bele magukat a mesébe ágyazott kalandba, gyakorolták a térképolvasást, és különböző rejtvényeket oldottak meg, amivel segítettek „kiszabadítani” Józsit, a haragos siklót.

ki_lakik_a_tolgyerdoben1.jpg

A jól sikerült nap után készülünk a szezonnyitóra. Március másodikától a tanösvényünkre is várjuk a látogatókat!

 

Szöveg és kép: Vatai Anna